Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile i jakiego rodzaju pojemniki na żywność są Ci potrzebne? Przygotowujesz dużo posiłków, przechowujesz jedzenie przez długi czas, albo potrzebujesz miejsca na resztki na jedno czy dwa dni? Jeśli sporządzasz...
Dobre noże kuchenne to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Zestaw taki stanowi podstawę niezbędną do szybkiego i efektywnego przygotowania posiłków. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje na temat zestawów dostępnych na rynku.
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, dzięki któremu przechowywana żywność zachowa na dłużej świeżość, aromat oraz właściwości odżywcze. Jest obowiązkowym wyposażeniem, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, ograniczeniu marnowania żywności oraz...
Nasze kuchnie pełne są produktów spożywczych, które trafiają do niej zarówno w fabrycznym opakowaniu jak i tego opakowania pozbawione. Przechowywanie ich w takim stanie może generować nieporządek, brak ergonomii, ale przede wszystkim przedwczesną...
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Jakie soki pić, by dodać sobie energii na cały dzień? Oto kilka przepisów, które warto...
Ciepłe, chrupiące i koniecznie z dodatkiem miękkiego, ciągnącego się sera – tosty. Ratują nerwowe poranki i leniwe wieczory. Są szybkie, banalnie proste i nieprzyzwoicie pyszne, ale czy mogą być… zdrowe? Oto 4 sprawdzone pomysły na...
Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne...
W ostatnich latach coraz bardziej dają nam się we znaki upalne dni. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, by chłodzić organizm na wszelkie możliwe sposoby. Jedną z najprzyjemniejszych metod na szybką ochłodę jest spożywanie lodów. Ten...
Pomysł na zdrową i pożywną przekąskę do pracy? Owocowy koktajl to doskonały sposób, by dodać sobie sił i energii w ciągu dnia – nawet wtedy, gdy brakuje Ci czasu na przerwę. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po domowe smoothies i poznaj 4...
Naleśniki to jeden z najprostszych pomysłów na słodkie śniadanie, obiad czy kolację. Dzięki różnorodności dodatków, z jakimi można je serwować, smakują zarówno małym łasuchom, jak i bardziej wymagającym smakoszom. Zwłaszcza jeśli mowa o cieniutkich crêpes – francuskich naleśnikach, które zachwycają swoją wyjątkową delikatnością.
Przygotowanie idealnie wysmażonych, cieniutkich krążków może wydawać się nie lada wyzwaniem, jednak dzięki nowoczesnym kuchennym urządzeniom, czynność ta staje się łatwa i przyjemna. Jak to możliwe? Przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na crêpes – prawdziwe francuskie naleśniki.
Kuchnia francuska to nie tylko ślimaki, żabie udka, sery i wykwintne wina. Oprócz eleganckich restauracji na francuskich ulicach znaleźć można mnóstwo mniejszych punktów gastronomicznych ze specjałami takimi jak właśnie cieniutkie naleśniki. Słynne crêpes można oczywiście spotkać w restauracyjnych menu, ale często sprzedawane są również na wynos w niepozornych ulicznych budkach. Obok pieczonych kasztanów francuski naleśnik stanowi jedną z ulubionych przekąsek paryskich turystów – zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Składane w trójkąt pszenne crêpes smarowane są słodkim kasztanowym kremem, konfiturą lub miodem albo posypywane cukrem i skrapiane cytryną. W mniej klasycznym, turystycznym wydaniu mogą być podawane z nutellą lub masłem orzechowym i bananami. Wytrawne naleśniki po francusku przygotowywane są zazwyczaj z mąki gryczanej, której smak doskonale komponuje się z np. z kozim serem, francuskimi wędlinami czy warzywami.
Nazwa francuskiego przysmaku wywodzi się od łacińskiego czasownika oznaczającego kręcenie lub falowanie i jest związana z tradycyjną metodą przygotowywania naleśników. By uzyskać możliwie cienkie krążki, należało umiejętnie „falować” patelnią, obserwując czy ciasto równomiernie rozlewa się po jej powierzchni. Wymagało to ogromnej wprawy i uważności, podobnie jak zdejmowanie gotowych naleśników tak, by nie uszkodzić ich przed podaniem.
Alternatywą dla tradycyjnych patelni są nowoczesne urządzenie do przygotowywania naleśników, takie jak elektryczna naleśnikarka marki Clatronic. Pozwala ona w kilka chwil wyczarować idealnie cienkie naleśniki bez konieczności „falowania” rozgrzaną patelnią. Sprzęt wyposażony jest w specjalną powłokę antyadhezyjną, która zapobiega przywieraniu ciasta. Dodatkową zaletą jest możliwość bezstopniowej regulacji i kontroli temperatury – niemożliwa w przypadku tradycyjnego smażenia.
Sekret doskonałych francuskich naleśników to nie tylko odpowiednia technika smażenia. Równie istotne jest właściwie przygotowane ciasto – bez zbędnych kombinacji, za to zgodnie ze sprawdzonym przepisem i na bazie produktów najwyższej jakości.
Nasz przepis na naleśniki po francusku to tylko baza do niezliczonej ilości słodkich i słonych wariacji. Crêpes w wersji deserowej doskonale smakują z wszelkiego rodzaju kremami, słodkimi przetworami, owocami i bitą śmietaną. Małym łasuchom z pewnością przypadnie do gustu również podstawowa odsłona naleśników, obsypanych cukrem pudrem. Słodkie crêpes Francuzi podają najczęściej złożone w łatwy do uchwycenia trójkąt.
Do wytrawnych naleśników dodawane są natomiast francuskie sery, wędliny, boczek, jajka i świeże warzywa. Crêpes z sadzonym jajkiem lub kozim serem, miodem i orzechami podaje się w formie kwadratu, powstałego przez zawinięcie do góry brzegów wysmażonego krążka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Clatronic na Instagramie.
Śledź nas na Twiterze.
Obserwuj nas na YouTubie!
Zostaw komentarz
Komentarze
razdwatrzy
Przez:Gigi W 29.06.2019Kupuje! W końcu może zaczną mi wcychodzić naleśniki!!!
bardzo smaczne
Przez:Michał S. W 29.05.2019Zrobiłem wg przepisu, wyszły pyszne
Appétissant
Przez:Edyta W 15.05.2019Ale apetycznie to wygląda :)