Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile i jakiego rodzaju pojemniki na żywność są Ci potrzebne? Przygotowujesz dużo posiłków, przechowujesz jedzenie przez długi czas, albo potrzebujesz miejsca na resztki na jedno czy dwa dni? Jeśli sporządzasz...
Dobre noże kuchenne to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Zestaw taki stanowi podstawę niezbędną do szybkiego i efektywnego przygotowania posiłków. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje na temat zestawów dostępnych na rynku.
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, dzięki któremu przechowywana żywność zachowa na dłużej świeżość, aromat oraz właściwości odżywcze. Jest obowiązkowym wyposażeniem, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, ograniczeniu marnowania żywności oraz...
Nasze kuchnie pełne są produktów spożywczych, które trafiają do niej zarówno w fabrycznym opakowaniu jak i tego opakowania pozbawione. Przechowywanie ich w takim stanie może generować nieporządek, brak ergonomii, ale przede wszystkim przedwczesną...
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Jakie soki pić, by dodać sobie energii na cały dzień? Oto kilka przepisów, które warto...
Ciepłe, chrupiące i koniecznie z dodatkiem miękkiego, ciągnącego się sera – tosty. Ratują nerwowe poranki i leniwe wieczory. Są szybkie, banalnie proste i nieprzyzwoicie pyszne, ale czy mogą być… zdrowe? Oto 4 sprawdzone pomysły na...
Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne...
W ostatnich latach coraz bardziej dają nam się we znaki upalne dni. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, by chłodzić organizm na wszelkie możliwe sposoby. Jedną z najprzyjemniejszych metod na szybką ochłodę jest spożywanie lodów. Ten...
Pomysł na zdrową i pożywną przekąskę do pracy? Owocowy koktajl to doskonały sposób, by dodać sobie sił i energii w ciągu dnia – nawet wtedy, gdy brakuje Ci czasu na przerwę. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po domowe smoothies i poznaj 4...
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Kto powiedział jednak, że o innej porze nie można pozwolić sobie na rozpływającą się w ustach, pyszną przekąskę? Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne danie stworzymy sami, we własnej kuchni. Panini można spożywać na wiele sposobów - na zimno, na ciepło, z małą lub dużą ilością dodatków. Jaką kanapkę wybierzesz więc dla siebie? Zobacz nasze inspiracje i spróbuj!
Słowo panino w języku włoskim oznacza dosłownie chleb niewielkich rozmiarów. Panini to kultowe włoskie kanapki, sporządzane z chlebków ciabatta - kruche na wierzchu i miękkie w środku. Historia tego skromnego dania sięga aż XVI wieku. Szczyt popularności kanapki włoskiej przypada jednak na czasy współczesne, a jej prawdziwy renesans odbywa się właśnie teraz, na naszych oczach. Kanapki włoskie stają się coraz bardziej rozchwytywane. Możemy jeść panini na śniadanie, spożywać je na zimno lub na gorąco, przygotowując danie w specjalnym grillu. Wiele osób zabiera ze sobą panini do pracy w formie lunchu. Grillowana kanapka doskonale nadaje się także jako element cateringu, przekąska na imprezach lub spotkaniach towarzyskich. Ze względu na to, że do panini możemy dodać niemal każdy dodatek, na jaki mamy ochotę, nasze kulinarne możliwości w tym zakresie są praktycznie nieograniczone.
Jeżeli chcemy zrobić tradycyjne, włoskie panini, powinniśmy sięgnąć po chlebki ciabatta. W różnych odmianach i wariacjach panini można jednak podawać z foccacia lub klasyczną bagietką. W przypadku panini sprawdzić może się również lavas - tradycyjny turecki chlebek. Pieczywo ciabatta możemy przyrządzić samodzielnie lub wybrać gotowe bułki dostępne w piekarniach. W niektórych sklepach spożywczych lub sklepach z żywnością ekologiczną znajdziemy również pieczywo przygotowane specjalnie do zapiekania w formie panini.
Panini możemy podawać dowolnie - na zimno lub ciepło. Chrupiąca zewnętrzna część i miękka wewnętrzna sprawiają, że w każdej formie panini smakuje tak samo dobrze. Tradycyjne panini podaje się w towarzystwie salami, sera, mięsa, szynki lub warzyw. Naszą kanapkę przystroić możemy jednak znacznie większą ilością dodatków. Do kanapki włoskiej dodać możemy cukinię, bakłażana, paprykę, ogórki, awokado, oliwki, pomidory, ser pleśniowy, orzechy i dowolną ilość przypraw. Istotny w podawaniu panini jest także dobór odpowiedniego do składników sosu - od łagodnych, typu tzatziki, po musztardowe, poprzez ostre, aż do bardzo ostrych. Klasyczne panini można podawać także z pesto lub skropić kanapkę świeżą oliwą z oliwek. Jeśli nie jesteśmy fanami sosów, możemy jednak oczywiście posmarować naszą kanapkę masłem lub margaryną.
Doskonałym sposobem na przygotowanie panini jest przyrządzenie w specjalnie przystosowanym do tego celu grillu. Panini z grilla smakuje równie dobrze, co kanapka podawana na zimno, jednak w przypadku grillowanej kanapki część składników, takich jak sery, lekko się rozpuści i nada daniu efektu “rozpływania się w ustach”. Dodatkowo, część grillowanych składników wytraca kalorie, dzięki czemu potrawa staje się bardziej dietetyczna.
Grill do kanapek to najczęściej urządzenie typu kontaktowego, pozwalające na obustronne, beztłuszczowe grillowanie panini. Dobry grill do panini powinien posiadać obudowę ze stali nierdzewnej, płynnie regulowany termostat oraz płytki grillujące z powłoką ceramiczną lub nieprzywierającą. Wskazane są również takie detale, jak choćby uchwyt z izolacją termiczną. Krótki czas grillowania sprawi, że będziemy cieszyć się posiłkiem w zaledwie kilka chwil. Grillowana kanapka będzie doskonale pasowała zarówno do mięsnych, jak i warzywnych składników.
Grill do Panini Clatronic KG 3571 - Sprawdź
Mięsne panini możemy przygotować na wiele sposobów. Jedną z najpopularniejszych wersji włoskiej kanapki jest panini z kurczakiem. Grillowana kanapka doskonale smakuje na ciepło, a zjedzona na śniadanie lub lunch dostarcza energii na cały dzień.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Panini smakuje doskonale również w wersji wegetariańskiej. W zależności od naszych upodobań do kanapki możemy wkładać ulubione warzywa, grzyby i sery. Jedną ze smaczniejszych propozycji smakowych jest panini podawane w towarzystwie mozarelli i pieczarek, które doskonale sprawdzi się np. jako kanapka do pracy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pożywne śniadanie to podstawa. Energii i wigoru doda nam panini z jajkiem i szynką, których smak doskonale się ze sobą komponuje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kolejna propozycja wegetariańskiej kanapki to panini z serem pleśniowym i żurawiną. Grillowana kanapka z rozpływającym się w ustach serem i chrupiącą bułką nasyci nasz głód na co najmniej kilka godzin.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dołącz do nas na Facebooku!
Clatronic na Instagramie.
Śledź nas na Twiterze.
Obserwuj nas na YouTubie!
Zostaw komentarz
Komentarze
Grill zamówiony
Przez:Marius W 31.07.2019Będziemy robić włoskie panini!