Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile i jakiego rodzaju pojemniki na żywność są Ci potrzebne? Przygotowujesz dużo posiłków, przechowujesz jedzenie przez długi czas, albo potrzebujesz miejsca na resztki na jedno czy dwa dni? Jeśli sporządzasz...
Pakowanie próżniowe żywności – dlaczego warto?
Hermetyczne pakowanie przedłuża okres przydatności jedzenia, zabezpiecza jego smak i wartości odżywcze, a także umożliwia porcjowanie większych ilości produktów. W ten sposób przechowywać można zarówno świeże mięso, nabiał czy warzywa, jak i wędliny, sery czy suche składniki, takie jak kasze, warzywa strączkowe, orzechy czy ziarna. Ponadto posiadanie zgrzewarki próżniowej pozwala na przygotowywanie posiłków metodą sous vide. Gotowane w próżni potrawy wyróżniają się głębokim smakiem i aromatem, a jednocześnie zachowują pełnię swoich zdrowotnych właściwości.
Urządzenie do pakowania próżniowego – jak działa?
Pakowarka próżniowa odsysa powietrze z folii, w której znajduje się żywność, i szczelnie ją zamyka. Hermetyczne zamknięcie chroni produkty przed wysychaniem i rozwojem bakterii, a ponadto uniemożliwia rozprzestrzenianie się intensywnych zapachów jedzenia w lodówce czy kuchennych szafkach. Jest to szczególnie praktyczne podczas przewożenia aromatycznych produktów np. w podróży.
Domowa pakowarka próżniowa
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na moc urządzenia oraz długość listwy zgrzewającej. Dostępne w naszej ofercie zgrzewarki cechują się wysoką mocą i uniwersalnymi wymiarami. Do każdego modelu dołączony jest zestaw woreczków, wykonanych z trwałej, karbowanej folii. Folia ta dostępna jest również w regularnej sprzedaży jako samodzielny produkt.