Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Pakowanie próżniowe żywności – dlaczego warto?
Hermetyczne pakowanie przedłuża okres przydatności jedzenia, zabezpiecza jego smak i wartości odżywcze, a także umożliwia porcjowanie większych ilości produktów. W ten sposób przechowywać można zarówno świeże mięso, nabiał czy warzywa, jak i wędliny, sery czy suche składniki, takie jak kasze, warzywa strączkowe, orzechy czy ziarna. Ponadto posiadanie zgrzewarki próżniowej pozwala na przygotowywanie posiłków metodą sous vide. Gotowane w próżni potrawy wyróżniają się głębokim smakiem i aromatem, a jednocześnie zachowują pełnię swoich zdrowotnych właściwości.
Urządzenie do pakowania próżniowego – jak działa?
Pakowarka próżniowa odsysa powietrze z folii, w której znajduje się żywność, i szczelnie ją zamyka. Hermetyczne zamknięcie chroni produkty przed wysychaniem i rozwojem bakterii, a ponadto uniemożliwia rozprzestrzenianie się intensywnych zapachów jedzenia w lodówce czy kuchennych szafkach. Jest to szczególnie praktyczne podczas przewożenia aromatycznych produktów np. w podróży.
Domowa pakowarka próżniowa
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na moc urządzenia oraz długość listwy zgrzewającej. Dostępne w naszej ofercie zgrzewarki cechują się wysoką mocą i uniwersalnymi wymiarami. Do każdego modelu dołączony jest zestaw woreczków, wykonanych z trwałej, karbowanej folii. Folia ta dostępna jest również w regularnej sprzedaży jako samodzielny produkt.