Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile i jakiego rodzaju pojemniki na żywność są Ci potrzebne? Przygotowujesz dużo posiłków, przechowujesz jedzenie przez długi czas, albo potrzebujesz miejsca na resztki na jedno czy dwa dni? Jeśli sporządzasz...
Frytkownica czy frytownica – która nazwa jest poprawna?
Choć w słownikach znaleźć można jedyną poprawną wersję słowa „frytkownica”, w praktyce obie nazwy używane są zamiennie. Frytkownica to urządzenie do smażenia frytek w głębokim oleju, czyli frytowania. To właśnie od tego rzeczownika pochodzi alternatywna nazwa sprzętu. W większości nowoczesnych modeli można przygotowywać również inne potrawy wymagające smażenia, a określenie „frytownica” pozwala podkreślić ich uniwersalny charakter.
Frytkownice olejowe
W naszej ofercie znajdują się wysokiej jakości frytkownice olejowe Clatronic oraz Profi Cook o różnej pojemności. Dzięki możliwości regulacji temperatury pozwalają kontrolować poziom wysmażenia przygotowywanych potraw.
Frytkownice beztłuszczowe – smażenie w lekkiej odsłonie
Obok tradycyjnych sprzętów oferujemy również frytkownice niskotłuszczowe oraz modele do beztłuszczowego opiekania dań za pomocą gorącego powietrza. Dzięki specjalnej konstrukcji, umożliwiają one przygotowywanie frytek i innych chrupiących przekąsek bez użycia oleju. Beztłuszczowe frytownice polecane są szczególnie miłośnikom lekkiej, zdrowej kuchni.
Ile kosztuje frytkownica?
W zależności od typu oraz parametrów urządzenia, ceny frytownic w naszej ofercie wahają się od 100 do 400 zł. Wykonane są z wysokiej jakości materiałów, dlatego przy odpowiednim użytkowaniu mogą latami służyć do przygotowywania domowych frytek i innych smażonych smakołyków.