IFA w Berlinie 2019 to największe targi technologiczne w Europie. Jak co roku na Targach nie zabrakło CTC Clatronic, gdzie zaprezentowaliśmy nasze nowości produktowe marek Clatronic, ProfiCook, ProfiCare i Bomman.
IFA w Berlinie 2019 to największe targi technologiczne w Europie. Jak co roku na Targach nie zabrakło CTC Clatronic, gdzie zaprezentowaliśmy nasze nowości produktowe marek Clatronic, ProfiCook, ProfiCare i Bomman.
Delikatne loki lub fale to fryzura, która pasuje do każdego rodzaju włosów i stylu. Elegancki, imprezowy, casualowy – każdy ze styli pozwala na ułożenie włosów z pomocą lokówki. Szeroka gama sprzętu do stylizacji włosów powoduje jednak, że wybór...
Ususzone samodzielnie zioła możemy stosować na wiele sposobów – jako element ziołolecznictwa, przypraw dodawanych do codziennej diety lub stosować je jako część codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Najlepszym i najszybszym sposobem, by ususzyć...
Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne...
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Jakie soki pić, by dodać sobie energii na cały dzień? Oto kilka przepisów, które warto...
Ciepłe, chrupiące i koniecznie z dodatkiem miękkiego, ciągnącego się sera – tosty. Ratują nerwowe poranki i leniwe wieczory. Są szybkie, banalnie proste i nieprzyzwoicie pyszne, ale czy mogą być… zdrowe? Oto 4 sprawdzone pomysły na...
Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne...
Ususzone samodzielnie zioła możemy stosować na wiele sposobów – jako element ziołolecznictwa, przypraw dodawanych do codziennej diety lub stosować je jako część codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Najlepszym i najszybszym sposobem, by ususzyć...
Elegancki strój to nie tylko dobrej jakości materiały, perfekcyjne kroje czy odpowiednio dobrane kolory. Nawet najbardziej wytworna stylizacja zrobi marne wrażenie, jeśli nie zadbamy o takie szczegóły jak starannie wypastowane buty czy wyprasowana...
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Jakie soki pić, by dodać sobie energii na cały dzień? Oto kilka przepisów, które warto...
W ostatnich latach coraz bardziej dają nam się we znaki upalne dni. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, by chłodzić organizm na wszelkie możliwe sposoby. Jedną z najprzyjemniejszych metod na szybką ochłodę jest spożywanie lodów. Ten słodki, pełen smaku, zimny deser to jedna z ulubionych pokus wielu z nas. Roztapiające się w ustach słodycze możemy niewielkim kosztem zrobić samodzielnie i cieszyć się ich smakiem kiedy tylko mamy na nie ochotę. To naprawdę proste!
Lody towarzyszą ludziom od wieków. Zostały wynalezione w Chinach, podobnie jak największe odkrycia ludzkości (być może dlatego są dla nas tak ważne!). Przepisy na lody krążą po całym świecie od ponad czterech tysięcy lat, a w ich smaku zakochali się między innymi Thomas Jefferson, George Washington, Aleksander Wielki, Neron i Katarzyna Medycejska. Pierwsze desery lodowe polegały na schładzaniu przez Chińczyków soków lub rozgotowanego ryżu w śniegu znoszonym z gór do miast. Tradycyjny przepis skomponowany z połączenia jajek i śmietany odkryty został dopiero we Włoszech, w XVI wieku. Jak głosi historia, odkrycia tego dokonał Bernardo Buontalenti, florencki architekt. Z Włoch lody dotarły do Francji i Anglii, a stamtąd rozprzestrzeniały się dalej i dalej, aż znalazły się w naszych żołądkach. W roku 1850 w Ameryce otwarta została pierwsza oficjalna fabryka lodów, założona przez mleczarza, Jacoba Fussella. Za co kochamy lody waniliowe? Za ich słodki, delikatny smak i chwilę zapomnienia, którą zapewniają. Wanilia to jeden z najczęściej wybieranych smaków lodów.
Domowe lody waniliowe to frajda i przyjemność, na którą każdy z nas może sobie pozwolić. Legenda głosi ponadto, że lody wykonane w domu nie tuczą! A przynajmniej nie powodują wyrzutów sumienia. Ten wyjątkowy przysmak z łatwością przyrządzimy z pomocą prostych urządzeń. W ofercie Clatronic znaleźć można urządzenia do przygotowywania lodów miękkich (typu włoskiego) oraz twardych (gałkowych). Intuicyjna obsługa w połączeniu z nieskomplikowanymi przepisami sprawią, że w krótkim czasie będziemy w stanie stworzyć własny, niepowtarzalny i wyjątkowy w smaku deser lodowy. Urządzenie do wyrobu lodów Clatronic ICM 3954 pozwala na przygotowanie miękkich lodów waniliowych domowej roboty, mrożonych jogurtów oraz sorbetów. Dzięki porcjownikowi otrzymamy porcję deseru prosto z maszyny.
W przypadku urządzenia ProfiCook PC-ICM 1140 z łatwością możemy przygotować za to lody gałkowe. Budowa urządzenia i jego prosta obsługa sprawią, że będziemy mogli przyrządzać ulubiony deser, gdy tylko najdzie nas na niego ochota.
Marzysz o włoskich, domowych gelato? Nie musisz jechać do Rzymu, żeby skosztować pysznego deseru. Najlepsze lody waniliowe zrobisz samodzielnie, dodatkowo zyskując satysfakcję z nowo nabytej umiejętności. Możesz urozmaicać swoje lody dowolnie, a gdy zapragniesz spróbować innych smaków, równie dobrze możesz spróbować np. lodów truskawkowych, wykonanych tą samą techniką. Łatwo się przekonać, że lody waniliowe z maszyny wykonane we własnym domu mogą podbić serca nie tylko jego domowników, ale także zapraszanych gości.
Pyszne lody waniliowe zrobione metodą domową można wykonać w prosty i sprawdzony od lat sposób. Oto jak samodzielnie wyrobić masę lodową krok po kroku: Składniki:
Sposób przygotowania masy lodowej w idealnych proporcjach (ok. 600-700 ml):
Miskę wstawiamy do zamrażarki na minimum 12 godzin. Temperatura, jaka powinna panować w zamrażarce wynosić powinna minimum -18C. Należy zwrócić uwagę, by miska była sucha i że postawiona jest pionowo, by środek chłodzący równomiernie się rozłożył. Do momentu rozpoczęcia procesu przygotowywania lodów masa lodowa powinna być przechowywana w lodówce. Jak korzystać z urządzenia do lodów Clatronic? Zamontuj miskę ze schłodzoną masą do urządzenia, zamknij zawór i umieść miskę pod wylotem. Włącz urządzenie i wlej masę przez otwór wlewowy do miski. Po około 10-15 minutach wyciśnij próbkę, naciskając dźwignię wylotu w dół. Gdy masa uzyska konsystencję miękkich lodów, bezzwłocznie napełnij różki (w tym czasie nie wyłączaj urządzenia). Odblokuj i zdejmij pokrywę. Gotowe lody możesz przechowywać w zamrażalniku.
Najlepsze lody waniliowe przyozdobione są dokładnie takimi dodatkami, na jakie mamy ochotę. Lody waniliowe z maszyny możemy podawać z dowolną ilością słodkich ozdób i dodatków. Oto jakie z nich możemy wybrać:
Włoskie lody waniliowe z polewą czekoladową i orzechami
Domowe lody waniliowe smakują wyśmienicie z dodatkiem polewy czekoladowej, połączonej z posiekanymi orzechami. Kawałki orzechów doskonale komponują się smakowo z aromatem wanilii, a czekoladowy syrop dodaje całemu deserowi wykwintnego charakteru.
Włoskie lody waniliowe z polewą owocową
Lody waniliowe domowej roboty smakują równie dobrze w towarzystwie polewy owocowej. Możemy również łączyć kilka ulubionych smaków owoców, aby uzyskać jeszcze ciekawszy i bardziej bogaty smak. Polewy owocowe znajdziemy w sklepach spożywczych w gotowej formie, możemy jednak wykonać je również w domu własnymi sposobami. Jeśli takie jest nasze upodobanie, zamiast polewy możemy sięgnąć po drzem lub konfiturę.
Włoskie lody waniliowe z owocami
Jedną z klasycznych form podania lodów waniliowych jest dodanie do nich świeżych owoców. Bez względu na to czy wybierzemy owoce leśne, egzotyczne czy rodzime, na pewno będą one wyglądać efektownie w każdym lodowym pucharku.
Domowe lody waniliowe nie muszą oznaczać pozbawiania się frajdy nakładania pojedynczych gałek i umieszczania ich w chrupiącym wafelku. Lody waniliowe z maszyny ProfiCook PC-ICM 1140 z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym amatorom słodyczy. Gałkowe lody mogą stanowić ponadto efektowny deser podczas spotkań towarzyskich. Jak zrobić lody waniliowe, które będziemy mogli podawać w porcjach na gałki?
Aby przygotować waniliową masę lodową, będziemy potrzebowali następujących składników: Sładniki niezbędne na około 5 porcji lodów:
Sposób przygotowania: Aby wymieszać składniki, użyj ręcznego miksera i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Schłodzoną wcześniej mieszanką napełnij maszynkę do lodów, wlewając je do miski. Uważaj, by jej nie przelać!
Lody gałkowe będą gotowe po upływie około 25-30 minut. Jeśli chcesz urozmaicić swój deser, możesz dodać do lodów soku owocowego, miękkie owoce bez pestek lub zmiażdżone. Jak korzystać z urządzenia do lodów? Miskę z masą lodową umieść w pierścieniu ustalającym, z zapadką skierowaną do góry. Zablokuj miskę, skręcając oba element i wstaw silnik w pokrywę. Wsuń oś od dołu do sinika, wciśnij nasadkę miksującą na oś i załącz silnik. Możesz ustawić czas miksowania od 5 do 45 minut. Przez otwór wlewowy wlej schłodzoną wcześniej masę lodową. Gotowe lody przechowuj w zamrażarce.
Do gotowych gałkowych lodów waniliowych możemy dodawać kolejne składniki, które urozmaicą nasze wrażenia smakowe. Lody polać możemy alkoholem, posypać orzechami lub kawałkami owoców oraz czekolady. Nie musimy się ograniczać – wszelkie eksperymenty są dozwolone. Gotowy deser możemy podawać w salaterkach, waflach lub w towarzystwie ciast i owoców.
Gałkowe lody waniliowe ze słodką posypką
Lody gałkowe możemy udekorować pokruszonymi, ulubionymi słodyczami. Mogą być to niewielkie, pokruszone batoniki, lentilki, żelki lub cukrowa posypka. W każdym wypadku dobra zabawa podczas dekorowania i pyszny efekt są gwarantowane!
Gałkowe lody waniliowe z bakaliami
Klasyczne połączenie to gałkowe lody i bakalie. Rodzynki, orzechy i suszone owoce doskonale komponują się ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach lodami waniliowymi. Zestaw ten jest na tyle ponadczasowy, że powinien zadowolić podniebienia nawet największych smakoszy lodów.
Gałkowe lody waniliowe z owocami
Jedną z tradycyjnych form zdobienia lodów gałkowych jest przystrajanie ich owocami. Do nich możemy dodać polewę, bitą śmietanę lub słodkie, chrupiące wafelki.
URZĄDZENIA DO WYROBU LODÓW w CLATRONIC.PL - Zobacz wszystkie modele
Dołącz do nas na Facebooku!
Clatronic na Instagramie.
Śledź nas na Twiterze.
Obserwuj nas na YouTubie!
Zostaw komentarz