Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile i jakiego rodzaju pojemniki na żywność są Ci potrzebne? Przygotowujesz dużo posiłków, przechowujesz jedzenie przez długi czas, albo potrzebujesz miejsca na resztki na jedno czy dwa dni? Jeśli sporządzasz...
Dobre noże kuchenne to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Zestaw taki stanowi podstawę niezbędną do szybkiego i efektywnego przygotowania posiłków. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje na temat zestawów dostępnych na rynku.
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, dzięki któremu przechowywana żywność zachowa na dłużej świeżość, aromat oraz właściwości odżywcze. Jest obowiązkowym wyposażeniem, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, ograniczeniu marnowania żywności oraz...
Nasze kuchnie pełne są produktów spożywczych, które trafiają do niej zarówno w fabrycznym opakowaniu jak i tego opakowania pozbawione. Przechowywanie ich w takim stanie może generować nieporządek, brak ergonomii, ale przede wszystkim przedwczesną...
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Jakie soki pić, by dodać sobie energii na cały dzień? Oto kilka przepisów, które warto...
Ciepłe, chrupiące i koniecznie z dodatkiem miękkiego, ciągnącego się sera – tosty. Ratują nerwowe poranki i leniwe wieczory. Są szybkie, banalnie proste i nieprzyzwoicie pyszne, ale czy mogą być… zdrowe? Oto 4 sprawdzone pomysły na...
Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne...
W ostatnich latach coraz bardziej dają nam się we znaki upalne dni. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, by chłodzić organizm na wszelkie możliwe sposoby. Jedną z najprzyjemniejszych metod na szybką ochłodę jest spożywanie lodów. Ten...
Pomysł na zdrową i pożywną przekąskę do pracy? Owocowy koktajl to doskonały sposób, by dodać sobie sił i energii w ciągu dnia – nawet wtedy, gdy brakuje Ci czasu na przerwę. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po domowe smoothies i poznaj 4...
W ostatnich latach coraz bardziej dają nam się we znaki upalne dni. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, by chłodzić organizm na wszelkie możliwe sposoby. Jedną z najprzyjemniejszych metod na szybką ochłodę jest spożywanie lodów. Ten słodki, pełen smaku, zimny deser to jedna z ulubionych pokus wielu z nas. Roztapiające się w ustach słodycze możemy niewielkim kosztem zrobić samodzielnie i cieszyć się ich smakiem kiedy tylko mamy na nie ochotę. To naprawdę proste!
Lody towarzyszą ludziom od wieków. Zostały wynalezione w Chinach, podobnie jak największe odkrycia ludzkości (być może dlatego są dla nas tak ważne!). Przepisy na lody krążą po całym świecie od ponad czterech tysięcy lat, a w ich smaku zakochali się między innymi Thomas Jefferson, George Washington, Aleksander Wielki, Neron i Katarzyna Medycejska. Pierwsze desery lodowe polegały na schładzaniu przez Chińczyków soków lub rozgotowanego ryżu w śniegu znoszonym z gór do miast. Tradycyjny przepis skomponowany z połączenia jajek i śmietany odkryty został dopiero we Włoszech, w XVI wieku. Jak głosi historia, odkrycia tego dokonał Bernardo Buontalenti, florencki architekt. Z Włoch lody dotarły do Francji i Anglii, a stamtąd rozprzestrzeniały się dalej i dalej, aż znalazły się w naszych żołądkach. W roku 1850 w Ameryce otwarta została pierwsza oficjalna fabryka lodów, założona przez mleczarza, Jacoba Fussella. Za co kochamy lody waniliowe? Za ich słodki, delikatny smak i chwilę zapomnienia, którą zapewniają. Wanilia to jeden z najczęściej wybieranych smaków lodów.
Domowe lody waniliowe to frajda i przyjemność, na którą każdy z nas może sobie pozwolić. Legenda głosi ponadto, że lody wykonane w domu nie tuczą! A przynajmniej nie powodują wyrzutów sumienia. Ten wyjątkowy przysmak z łatwością przyrządzimy z pomocą prostych urządzeń. W ofercie Clatronic znaleźć można urządzenia do przygotowywania lodów miękkich (typu włoskiego) oraz twardych (gałkowych). Intuicyjna obsługa w połączeniu z nieskomplikowanymi przepisami sprawią, że w krótkim czasie będziemy w stanie stworzyć własny, niepowtarzalny i wyjątkowy w smaku deser lodowy. Urządzenie do wyrobu lodów Clatronic ICM 3954 pozwala na przygotowanie miękkich lodów waniliowych domowej roboty, mrożonych jogurtów oraz sorbetów. Dzięki porcjownikowi otrzymamy porcję deseru prosto z maszyny.
W przypadku urządzenia ProfiCook PC-ICM 1140 z łatwością możemy przygotować za to lody gałkowe. Budowa urządzenia i jego prosta obsługa sprawią, że będziemy mogli przyrządzać ulubiony deser, gdy tylko najdzie nas na niego ochota.
Marzysz o włoskich, domowych gelato? Nie musisz jechać do Rzymu, żeby skosztować pysznego deseru. Najlepsze lody waniliowe zrobisz samodzielnie, dodatkowo zyskując satysfakcję z nowo nabytej umiejętności. Możesz urozmaicać swoje lody dowolnie, a gdy zapragniesz spróbować innych smaków, równie dobrze możesz spróbować np. lodów truskawkowych, wykonanych tą samą techniką. Łatwo się przekonać, że lody waniliowe z maszyny wykonane we własnym domu mogą podbić serca nie tylko jego domowników, ale także zapraszanych gości.
Pyszne lody waniliowe zrobione metodą domową można wykonać w prosty i sprawdzony od lat sposób. Oto jak samodzielnie wyrobić masę lodową krok po kroku: Składniki:
Sposób przygotowania masy lodowej w idealnych proporcjach (ok. 600-700 ml):
Miskę wstawiamy do zamrażarki na minimum 12 godzin. Temperatura, jaka powinna panować w zamrażarce wynosić powinna minimum -18C. Należy zwrócić uwagę, by miska była sucha i że postawiona jest pionowo, by środek chłodzący równomiernie się rozłożył. Do momentu rozpoczęcia procesu przygotowywania lodów masa lodowa powinna być przechowywana w lodówce. Jak korzystać z urządzenia do lodów Clatronic? Zamontuj miskę ze schłodzoną masą do urządzenia, zamknij zawór i umieść miskę pod wylotem. Włącz urządzenie i wlej masę przez otwór wlewowy do miski. Po około 10-15 minutach wyciśnij próbkę, naciskając dźwignię wylotu w dół. Gdy masa uzyska konsystencję miękkich lodów, bezzwłocznie napełnij różki (w tym czasie nie wyłączaj urządzenia). Odblokuj i zdejmij pokrywę. Gotowe lody możesz przechowywać w zamrażalniku.
Najlepsze lody waniliowe przyozdobione są dokładnie takimi dodatkami, na jakie mamy ochotę. Lody waniliowe z maszyny możemy podawać z dowolną ilością słodkich ozdób i dodatków. Oto jakie z nich możemy wybrać:
Włoskie lody waniliowe z polewą czekoladową i orzechami
Domowe lody waniliowe smakują wyśmienicie z dodatkiem polewy czekoladowej, połączonej z posiekanymi orzechami. Kawałki orzechów doskonale komponują się smakowo z aromatem wanilii, a czekoladowy syrop dodaje całemu deserowi wykwintnego charakteru.
Włoskie lody waniliowe z polewą owocową
Lody waniliowe domowej roboty smakują równie dobrze w towarzystwie polewy owocowej. Możemy również łączyć kilka ulubionych smaków owoców, aby uzyskać jeszcze ciekawszy i bardziej bogaty smak. Polewy owocowe znajdziemy w sklepach spożywczych w gotowej formie, możemy jednak wykonać je również w domu własnymi sposobami. Jeśli takie jest nasze upodobanie, zamiast polewy możemy sięgnąć po drzem lub konfiturę.
Włoskie lody waniliowe z owocami
Jedną z klasycznych form podania lodów waniliowych jest dodanie do nich świeżych owoców. Bez względu na to czy wybierzemy owoce leśne, egzotyczne czy rodzime, na pewno będą one wyglądać efektownie w każdym lodowym pucharku.
Domowe lody waniliowe nie muszą oznaczać pozbawiania się frajdy nakładania pojedynczych gałek i umieszczania ich w chrupiącym wafelku. Lody waniliowe z maszyny ProfiCook PC-ICM 1140 z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym amatorom słodyczy. Gałkowe lody mogą stanowić ponadto efektowny deser podczas spotkań towarzyskich. Jak zrobić lody waniliowe, które będziemy mogli podawać w porcjach na gałki?
Aby przygotować waniliową masę lodową, będziemy potrzebowali następujących składników: Sładniki niezbędne na około 5 porcji lodów:
Sposób przygotowania: Aby wymieszać składniki, użyj ręcznego miksera i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Schłodzoną wcześniej mieszanką napełnij maszynkę do lodów, wlewając je do miski. Uważaj, by jej nie przelać!
Lody gałkowe będą gotowe po upływie około 25-30 minut. Jeśli chcesz urozmaicić swój deser, możesz dodać do lodów soku owocowego, miękkie owoce bez pestek lub zmiażdżone. Jak korzystać z urządzenia do lodów? Miskę z masą lodową umieść w pierścieniu ustalającym, z zapadką skierowaną do góry. Zablokuj miskę, skręcając oba element i wstaw silnik w pokrywę. Wsuń oś od dołu do sinika, wciśnij nasadkę miksującą na oś i załącz silnik. Możesz ustawić czas miksowania od 5 do 45 minut. Przez otwór wlewowy wlej schłodzoną wcześniej masę lodową. Gotowe lody przechowuj w zamrażarce.
Do gotowych gałkowych lodów waniliowych możemy dodawać kolejne składniki, które urozmaicą nasze wrażenia smakowe. Lody polać możemy alkoholem, posypać orzechami lub kawałkami owoców oraz czekolady. Nie musimy się ograniczać – wszelkie eksperymenty są dozwolone. Gotowy deser możemy podawać w salaterkach, waflach lub w towarzystwie ciast i owoców.
Gałkowe lody waniliowe ze słodką posypką
Lody gałkowe możemy udekorować pokruszonymi, ulubionymi słodyczami. Mogą być to niewielkie, pokruszone batoniki, lentilki, żelki lub cukrowa posypka. W każdym wypadku dobra zabawa podczas dekorowania i pyszny efekt są gwarantowane!
Gałkowe lody waniliowe z bakaliami
Klasyczne połączenie to gałkowe lody i bakalie. Rodzynki, orzechy i suszone owoce doskonale komponują się ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach lodami waniliowymi. Zestaw ten jest na tyle ponadczasowy, że powinien zadowolić podniebienia nawet największych smakoszy lodów.
Gałkowe lody waniliowe z owocami
Jedną z tradycyjnych form zdobienia lodów gałkowych jest przystrajanie ich owocami. Do nich możemy dodać polewę, bitą śmietanę lub słodkie, chrupiące wafelki.
URZĄDZENIA DO WYROBU LODÓW w CLATRONIC.PL - Zobacz wszystkie modele
Dołącz do nas na Facebooku!
Clatronic na Instagramie.
Śledź nas na Twiterze.
Obserwuj nas na YouTubie!
Zostaw komentarz