Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile i jakiego rodzaju pojemniki na żywność są Ci potrzebne? Przygotowujesz dużo posiłków, przechowujesz jedzenie przez długi czas, albo potrzebujesz miejsca na resztki na jedno czy dwa dni? Jeśli sporządzasz...
Dobre noże kuchenne to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Zestaw taki stanowi podstawę niezbędną do szybkiego i efektywnego przygotowania posiłków. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje na temat zestawów dostępnych na rynku.
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, dzięki któremu przechowywana żywność zachowa na dłużej świeżość, aromat oraz właściwości odżywcze. Jest obowiązkowym wyposażeniem, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, ograniczeniu marnowania żywności oraz...
Nasze kuchnie pełne są produktów spożywczych, które trafiają do niej zarówno w fabrycznym opakowaniu jak i tego opakowania pozbawione. Przechowywanie ich w takim stanie może generować nieporządek, brak ergonomii, ale przede wszystkim przedwczesną...
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Jakie soki pić, by dodać sobie energii na cały dzień? Oto kilka przepisów, które warto...
Ciepłe, chrupiące i koniecznie z dodatkiem miękkiego, ciągnącego się sera – tosty. Ratują nerwowe poranki i leniwe wieczory. Są szybkie, banalnie proste i nieprzyzwoicie pyszne, ale czy mogą być… zdrowe? Oto 4 sprawdzone pomysły na...
Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne...
W ostatnich latach coraz bardziej dają nam się we znaki upalne dni. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, by chłodzić organizm na wszelkie możliwe sposoby. Jedną z najprzyjemniejszych metod na szybką ochłodę jest spożywanie lodów. Ten...
Pomysł na zdrową i pożywną przekąskę do pracy? Owocowy koktajl to doskonały sposób, by dodać sobie sił i energii w ciągu dnia – nawet wtedy, gdy brakuje Ci czasu na przerwę. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po domowe smoothies i poznaj 4...
Czekoladowe, maślane, cytrynowe, budyniowe. Z kremem, polewą lub obsypane cukrem pudrem. Pachnące, babeczki i muffinki – ciasteczka na dwa „gryzy”, idealne do robienia przyjemności sobie i innym. Z ogromu różnych przepisów możemy wybrać te ulubione. Z dodatkami czekolady czy konfitur. Albo te bardziej kremowe. Zwykle ciasto nie wymaga wielu nakładów czasu i pracy. Nie trzeba też mieć dużego cukierniczego doświadczenia, aby je przygotować.
Robienie babeczek to wspaniała zabawa, którą można uprawiać także z dziećmi.
Dzięki urządzeniu do wypiekania babeczek Clatronic MM 3496 unikamy zagrożeń związanych z oparzeniami od gorącego piekarnika, do których może dojść zwłaszcza podczas wkładania i wyjmowania wypieków. Po przygotowaniu ciasta i nagrzaniu muffinmakera – wypełniamy 7 wbudowanych foremek. Nie musimy wcześniej ich niczym wykładać, nie musimy ich niczym smarować, powłoka płyt grzewczych jest nieprzywierająca. Po zamknięciu klapy wystarczy kilkanaście minut, aby muffinki były gotowe, a ich zapach wypełnił cały dom.
Po wypieczeniu nadchodzi czas na ozdabianie świeżych wypieków. Z babeczek można zrobić postaci z bajek, lub zwierzątka, doklejając im oczka, uszka, i malując kolorowym lukrem. Można także nakleić figurki ulepione z masy marcepanowej. Można oblać je polewą czekoladową i posypać drobnymi, kolorowymi cukiereczkami, orzechami lub kandyzowanymi owocami. Można wreszcie ukręcić krem, który możemy wycisnąć formując kwiatowe wzory w różnych smakach i kolorach.
Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Zachęcamy do włączenia pieczenia babeczek i muffinek w przygotowania do nich. Zwłaszcza teraz, w pandemii, wspólna kreacja w kuchni może okazać się nie tylko przyjemnie i pożytecznie spędzonym czasem, ale także świetnym relaksem pogłębiającym więzi rodzinne.
Składniki:
½ kg mąki, 4 jajka, 1 szklanka cukru, ½ kostki masła, 1 szklanka mleka, ½ kostki drożdży, rodzynki, skórka pomarańczowa, zapach.
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy drożdże, mleko, mąkę – wszystko wyrabiamy mikserem, na koniec dodajemy rozpuszczone masło i bakalie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek i odstawiamy na 15 min. Babeczki wkładamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy 15 min w temperaturze 1800 C. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!
Składniki:
100 g czekolady mlecznej, 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli, 2 jajka, 150 g margaryny, 80g cukru, 250 ml mleka.
Wykonanie:
Pokrój grubo czekoladę. Wymieszaj w jednym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i czekoladę. Wymieszaj w drugim naczyniu jajka, margarynę, cukier i mleko. Dodaj wymieszaną mąkę i połącz składniki ze sobą. Rozgrzej maszynkę do babeczek. Przełóż ciasto do foremek i piecz przez około 14 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Clatronic na Instagramie.
Śledź nas na Twiterze.
Obserwuj nas na YouTubie!
Zostaw komentarz