Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile i jakiego rodzaju pojemniki na żywność są Ci potrzebne? Przygotowujesz dużo posiłków, przechowujesz jedzenie przez długi czas, albo potrzebujesz miejsca na resztki na jedno czy dwa dni? Jeśli sporządzasz...
Dobre noże kuchenne to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Zestaw taki stanowi podstawę niezbędną do szybkiego i efektywnego przygotowania posiłków. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje na temat zestawów dostępnych na rynku.
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, dzięki któremu przechowywana żywność zachowa na dłużej świeżość, aromat oraz właściwości odżywcze. Jest obowiązkowym wyposażeniem, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, ograniczeniu marnowania żywności oraz...
Nasze kuchnie pełne są produktów spożywczych, które trafiają do niej zarówno w fabrycznym opakowaniu jak i tego opakowania pozbawione. Przechowywanie ich w takim stanie może generować nieporządek, brak ergonomii, ale przede wszystkim przedwczesną...
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Jakie soki pić, by dodać sobie energii na cały dzień? Oto kilka przepisów, które warto...
Ciepłe, chrupiące i koniecznie z dodatkiem miękkiego, ciągnącego się sera – tosty. Ratują nerwowe poranki i leniwe wieczory. Są szybkie, banalnie proste i nieprzyzwoicie pyszne, ale czy mogą być… zdrowe? Oto 4 sprawdzone pomysły na...
Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne...
W ostatnich latach coraz bardziej dają nam się we znaki upalne dni. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, by chłodzić organizm na wszelkie możliwe sposoby. Jedną z najprzyjemniejszych metod na szybką ochłodę jest spożywanie lodów. Ten...
Pomysł na zdrową i pożywną przekąskę do pracy? Owocowy koktajl to doskonały sposób, by dodać sobie sił i energii w ciągu dnia – nawet wtedy, gdy brakuje Ci czasu na przerwę. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po domowe smoothies i poznaj 4...
Słodki deser to chwila przyjemności, na którą od czasu do czasu każdy może i powinien sobie pozwalać. Istnieją niezliczone możliwości, by osłodzić sobie dzień – rodzajów deserów, które łatwo wykonać samodzielnie jest mnóstwo. Jedną z najsmaczniejszych i najbardziej efektownych przekąsek, którą w prosty sposób można wykonać w domu, są cake pops – słodkie ciasteczka na patyku, podawane w formie lizaka. Co dokładnie kryje się pod tą nazwą? Zobaczcie sami.
Cake pops, czyli słodycze, które od kilku lat podbijają serca smakoszy deserów z całego świata, to nic innego, jak słodkie ciastka uformowane w kształt lizaka, podawane na patyku. Uznaje się, że oryginalny przepis na cake pops wymyślony został przez blogerkę kulinarną, Bakarellę (Angie Dudley). Dzięki rozsławieniu w jednym z najpopularniejszych amerykańskich programów telewizyjnych, cake pops podbiły serca Amerykanów i stały się najchętniej spożywanym deserem w 2011 roku. Od tamtej pory miłość do cake pops zaczęła rozszerzać się na cały świat, a przepisów i cukierniczych modyfikacji powstało naprawdę mnóstwo. Podobnie jak polskie bajaderki lub tak zwane „ziemniaczki”, cake pops można uformować z resztek ciast i wypieków. Słodkie ciastka na patyku połączone kremem możemy ozdabiać niemal dowolnie – kąpiąc je w roztopionej czekoladzie, marcepanowej polewie, lukrze, bitej śmietanie, a nawet… ozdabiając watą cukrową.
Ciasteczkowe lizaki na dobre zagościły w repertuarze zachodnich cukierni. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli – ze względu na uroczy wygląd, niewielki rozmiar, kształt nawiązujący do lizaka i przede wszystkim – pyszny smak. Cake pops to doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Jeśli zdecydujemy się na wyprawienie przyjęcia i podanie tych pysznych ciastek na patyku, z pewnością zrobimy furorę w towarzystwie. Cake pops sprawdzą się również na weselach, imprezach okolicznościowych, zabawach urodzinowych, a nawet jako element cateringu niektórych spotkań biznesowych.
Dzięki urządzeniu do pieczenia lizaków z ciasta Clatronic CPM 3529 nasz ulubiony deser będzie gotowy w niecałe pół godziny. Urządzenie pozwala na wypieczenie aż 13 babeczek jednocześnie, bez konieczności włączania dodatkowych urządzeń, np. piekarnika. Dzięki powłoce zapobiegającej przywieraniu opiekacz jest łatwy w czyszczeniu, a sam deser wygląda apetycznie tuż po otworzeniu klapy urządzenia. Elegancki wygląd pasuje do mini ciasteczek na patyku, nadając całemu procesowi dodatkowego uroku. Zaletą urządzenia jest także jego niska cena – już za niecałe 100 zł możemy zostać posiadaczami dobrej jakości opiekacza.
Urządzenie do pieczenia babeczek na patyczkach Clatronic CPM 3529 - Sprawdź
Ciasteczka na patyku cake pops są niezwykle proste do samodzielnego zrobienia. Wystarczy wyrobić masę na ciastka według nieskomplikowanego przepisu i wypełnić około połową łyżeczki każdy odcinek dolnej powierzchni do pieczenia w urządzeniu Clatronic. Urządzenie powinno być wcześniej nagrzane przez około 10 minut. Samo pieczenie trwa około 8 minut. Po tym czasie możemy wyciągnąć gotowe ciastka z urządzenia i wetknąć w nie patyczki. Następnie dowolnie przyozdabiamy nasz deser, np. obtaczając ciastka na patyku w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie.
Przygotowanie mini ciasteczek na patyku jest niezwykle proste i poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Słodka przekąska jest równie smaczna, co łatwa w sporządzeniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina wyobraźni i słodkich dekoracji.
Składniki:
Opcjonalne składniki do dekoracji:
Mini ciasteczka na patyku możemy wykończyć i udekorować na bardzo wiele sposobów. Wszystko zależy od naszych pomysłów i kucharskiej kreatywności. Obtoczone w polewie ciastka możemy przystroić wyciętymi wcześniej z masy cukrowej kwiatkami, zanurzyć je w posiekanych orzechach, wiórkach kokosowych lub gotowych „perełkach” i posypkach cukrowych. W ciastka możemy wtykać kawałki czekolady, wafelków, a nawet obtaczać je w wacie cukrowej, jeżeli taka wizja komponuje się z naszym samopoczuciem lub motywem przewodnim wydarzenia, na jakie przygotowujemy lizaki z ciasta.
Na koniec kilka przydatnych uwag i wskazówek, które mogą przydać się podczas przygotowywania cake pops:
Ciastkowe lizaki pyszne i gotowe do jedzenia! Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Clatronic na Instagramie.
Śledź nas na Twiterze.
Obserwuj nas na YouTubie!
Zostaw komentarz