Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile i jakiego rodzaju pojemniki na żywność są Ci potrzebne? Przygotowujesz dużo posiłków, przechowujesz jedzenie przez długi czas, albo potrzebujesz miejsca na resztki na jedno czy dwa dni? Jeśli sporządzasz...
Dobre noże kuchenne to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Zestaw taki stanowi podstawę niezbędną do szybkiego i efektywnego przygotowania posiłków. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje na temat zestawów dostępnych na rynku.
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, dzięki któremu przechowywana żywność zachowa na dłużej świeżość, aromat oraz właściwości odżywcze. Jest obowiązkowym wyposażeniem, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, ograniczeniu marnowania żywności oraz...
Nasze kuchnie pełne są produktów spożywczych, które trafiają do niej zarówno w fabrycznym opakowaniu jak i tego opakowania pozbawione. Przechowywanie ich w takim stanie może generować nieporządek, brak ergonomii, ale przede wszystkim przedwczesną...
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Jakie soki pić, by dodać sobie energii na cały dzień? Oto kilka przepisów, które warto...
Ciepłe, chrupiące i koniecznie z dodatkiem miękkiego, ciągnącego się sera – tosty. Ratują nerwowe poranki i leniwe wieczory. Są szybkie, banalnie proste i nieprzyzwoicie pyszne, ale czy mogą być… zdrowe? Oto 4 sprawdzone pomysły na...
Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne...
W ostatnich latach coraz bardziej dają nam się we znaki upalne dni. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, by chłodzić organizm na wszelkie możliwe sposoby. Jedną z najprzyjemniejszych metod na szybką ochłodę jest spożywanie lodów. Ten...
Pomysł na zdrową i pożywną przekąskę do pracy? Owocowy koktajl to doskonały sposób, by dodać sobie sił i energii w ciągu dnia – nawet wtedy, gdy brakuje Ci czasu na przerwę. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po domowe smoothies i poznaj 4...
Na datę 23 września przypada pierwszy dzień kalendarzowej jesieni. Pory, która obfituje w rozmaite plony: grzyby, owoce, warzywa. Jest kilka sposobów, aby na dłużej móc przechować jesienne smaki zwłaszcza w czasie zimy.
Żywność możemy mrozić, wekować lub suszyć. Suszenie ma tę przewagę nad pozostałymi sposobami, że:
Suszenie jest niezwykle wygodne, gdy użyjemy do tego celu suszarki na żywność. Urządzenia te nie są drogie, dlatego warto zastanowić się nad zakupem.
Urządzenie rozbudowane w górę, pozwoli na przetwarzanie większej ilości żywności, bez utraty miejsca koniecznego do ustawienia suszarki. Żeby suszyć dużą ilość jedzenia równocześnie warto wybrać taki model, który ma więcej tac.
O tym, jak wiele żywności poddamy suszeniu na raz decyduje ilość tac zamontowanych jedna nad drugą. Niektóre suszarki mają regulowaną wysokość ułożenia – jest to przydatne w przypadku suszenia dużych, grubych kawałków, np. dużych kapeluszy grzybów. Czasem tace są na tyle głębokie, aby zapewnić wygodne suszenie większych części owoców lub dużych kapeluszy grzybów w całości – wtedy regulacja wysokości tac nie jest potrzebna.
Od samego początku, już podejmując decyzję o zakupie warto zwrócić uwagę na sposób w jaki demontuje się elementy urządzenia do mycia. Prostota i intuicyjność znacząco wpływa to na komfort pracy. Niektóre suszarki zrobione są z materiałów umożliwiających mycie w zmywarce.
Poza estetyczną funkcją koloru dobrze, aby duża cześć suszarki była przeźroczysta. Dzięki temu łatwo skontrolujesz stopień wysuszenia produktów, bez konieczności otwierania urządzenia. Dotyczy to zwłaszcza tac.
Domowe suszarki zwykle mają 230 – 500 W. Moc bezpośrednio wpływa na efektywność suszenia. Pamiętaj jednak, że nie do końca sprawdza się formuła im większa moc, tym lepiej. Każdy produkt powinien być suszony ciepłym powietrzem, które jest do niego dopasowane. Zbyt gorące powietrze mogłoby przesuszyć żywność, a nawet pozbawić niektórych wartości odżywczych i smaku. Najbardziej polecane są urządzenia zakresem ok. 300-350 W. Moc niższa niż 200 W nie gwarantują jakości.
Sercem każdej suszarki jest wydajność grzałki połączona z wentylatorem, które zapewniają właściwą cyrkulację powietrza. Aby grzyby, warzywa, owoce i mięso były odpowiednio wysuszone, odpowiednio miękkie, ciepłe powietrze powinno równomiernie docierać do każdego zakątka suszarki. Tylko wtedy mamy gwarancję, że otrzymamy produkty, jakich się spodziewamy. Niektórzy z producentów umieszczają funkcję powietrza obiegowego, które zwiększa skuteczność i stabilność procesu
Większość urządzeń oscyluje między 35-40 stopniami, a 75 – 80 stopniami do suszenia. Dobrze jest móc wybrać najlepszy poziom temperatury suszenia. Niektóre z suszarek mają do dyspozycji jeden lub dwa podstawowe poziomy, inne oferują więcej, nawet 7
Niektóre z suszarek nie posiadają timera. Nie jest on niezbędny, jednak bardzo ułatwia suszenie. Timer odlicza czas, jaki pozostał do końca procesu – dzięki temu masz wpływ na przyśpieszenie go lub spowolnienie w zależności od stanu żywności wewnątrz.
Dzięki suszarce samodzielnie przygotujesz niskokaloryczne fit przekąski, a możliwości jest nieskończenie wiele.
Zapraszamy do przejrzenia oferty naszego sklepu. Znajdziecie tam państwo suszarki do żywności w zróżnicowanej cenie, wyglądzie i z różnymi funkcjami. Może właśnie suszarka której szukacie czeka tam na Was.
Dołącz do nas na Facebooku!
Clatronic na Instagramie.
Śledź nas na Twiterze.
Obserwuj nas na YouTubie!
Zostaw komentarz
Komentarze
suszone owoce i warzywa
Przez:Maya W 01.10.2020Uwielbiam suszone warzywa i owoce - są idealne na długie wycieczki w góry, albo do pracy, gdy nie mam czasu przygotować jedzenia. Suszone owoce czasami mieszam z herbatami - tworząc z nich świetne herbatki smakowe, które rozdaję w prezencie bliskim sobie osobom... Suszarka - bardzo usprawnia ich przygotowanie :)