Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile i jakiego rodzaju pojemniki na żywność są Ci potrzebne? Przygotowujesz dużo posiłków, przechowujesz jedzenie przez długi czas, albo potrzebujesz miejsca na resztki na jedno czy dwa dni? Jeśli sporządzasz...
Dobre noże kuchenne to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Zestaw taki stanowi podstawę niezbędną do szybkiego i efektywnego przygotowania posiłków. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje na temat zestawów dostępnych na rynku.
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, dzięki któremu przechowywana żywność zachowa na dłużej świeżość, aromat oraz właściwości odżywcze. Jest obowiązkowym wyposażeniem, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, ograniczeniu marnowania żywności oraz...
Nasze kuchnie pełne są produktów spożywczych, które trafiają do niej zarówno w fabrycznym opakowaniu jak i tego opakowania pozbawione. Przechowywanie ich w takim stanie może generować nieporządek, brak ergonomii, ale przede wszystkim przedwczesną...
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Jakie soki pić, by dodać sobie energii na cały dzień? Oto kilka przepisów, które warto...
Ciepłe, chrupiące i koniecznie z dodatkiem miękkiego, ciągnącego się sera – tosty. Ratują nerwowe poranki i leniwe wieczory. Są szybkie, banalnie proste i nieprzyzwoicie pyszne, ale czy mogą być… zdrowe? Oto 4 sprawdzone pomysły na...
Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne...
W ostatnich latach coraz bardziej dają nam się we znaki upalne dni. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, by chłodzić organizm na wszelkie możliwe sposoby. Jedną z najprzyjemniejszych metod na szybką ochłodę jest spożywanie lodów. Ten...
Pomysł na zdrową i pożywną przekąskę do pracy? Owocowy koktajl to doskonały sposób, by dodać sobie sił i energii w ciągu dnia – nawet wtedy, gdy brakuje Ci czasu na przerwę. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po domowe smoothies i poznaj 4...
Włosi to naród niespieszny, delektujący się słońcem, swoim towarzystwem i jedzeniem. Włoska kuchnia znana jest z potraw robionych z rozmachem, pełnych słońca i smaku. Nie inaczej jest z włoskimi lodami, które uznawane są w świecie za klasykę gatunku.
Prawdziwie włoskie lody – gelato, zawsze były robione w małych manufakturach, ze starannie dobranych składników. Odpowiednio skomponowanych, z receptur przekazywanych przez pokolenia. Obecnie jedynym ustępstwem dla ułatwienia tego ciężkiego i czasochłonnego procesu jest korzystanie z maszyn do ich wyrobu. Tajemnica dobrych lodów oprócz oczywistego składu, polega bowiem na częstym mieszaniu zamarzającej masy, tak aby uzyskać lodową, ale gładką i aksamitną konsystencję. Obowiązkowo włoskie tradycyjne gelato muszą być robione każdego dnia na świeżo.
Dostępność domowych maszyn do robienia lodów sprawiła, że teraz każdy może cieszyć się lodami najwyższego gatunku. Receptura lodów zwykle jest dość prosta, oparta o mleko, jaja, śmietankę i dodatki nadające im charakteru, np. czekolada, owoce, orzechy i inne. Przepisy nie wymagają skomplikowanych czynności i wyrafinowanej wiedzy. Tym, co sprawia największe trudności, jest uzyskanie odpowiedniej struktury deseru, zależnej od częstotliwości mieszania, temperatury zamrażania i optymalne napowietrzanie masy. Urządzenie do lodów całkowicie rozwiązuje ten problem. Dlatego gdy je masz – masz lodziarnie w domu. I to jaką!
Dzięki robieniu domowych lodów z maszynki, masz ich dokładnie tyle, ile chcesz. Sam decydujesz o smaku. Masz unikalną możliwość eksperymentowania uzyskując nieoczywiste smaki, które nie są dostępne na rynku (ogórkowe, herbaciane, buraczane, czosnkowe i inne). Wiesz z jakich produktów zrobiony jest deser, który jesz i którym częstujesz rodzinę, i znajomych. I możesz raczyć się lodami, bez ryzyka, że są nieświeże czy źle przechowywane.
W naszym kraju najchętniej spożywane są lody o tradycyjnych smakach: waniliowe, śmietankowe, truskawkowe czy czekoladowe. Ich spożycie od kilku lat jest tak samo wysokie latem jak i zimą, ale trzeba przyznać, że domowe lody w upalny dzień nie tylko cieszą kubki smakowe, ale też przynoszą ulgę, tak przyjemnie później wspominaną…
Poniżej przedstawiamy proste przepisy na zdrowe domowe lody z maszynki w opracowanych już recepturach. Zapraszamy także do zapoznania się z propozycjami na szybki mrożony deser, którym jest sorbet i jogurt.
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka i cukier należy ubić trzepaczką lub mikserem, a następnie porcjami dodawać likier, cały czas intensywnie ubijając i lekko ogrzewając na gazie, aż do zgęstnienia, na wzór zabajone. Orzechy należy uprażyć i rozgnieść lub zmielić – wedle gustu. Schłodzoną uprzednio śmietankę ubić. Do utartych żółtek cukrem i likierem dodać orzechy i bitą śmietanę. Wszystko starannie wymieszać i włożyć do solidnie schłodzonej misy urządzenia do lodów. Włączyć na mieszanie – zgodnie z sugestiami załączonymi przez producenta.
Po zakończonym mieszaniu, lody nałożyć do pucharków, polać syropem klonowym.
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początek jagody wsypujemy d garnka, najlepiej o grubym spodzie. Zalewamy niewielką ilością wody. Minimalną, tylko tak aby nie przywarły do spodu. I zaczynamy je dusić. Gdy jagody już się rozgotują możemy zmiksować je blenderem na gładka masę, lub zostawić w tym stanie, jeśli lubimy w lodach większe kawałki owoców.
Żółtka należy utrzeć z cukrem na gładką masę.
Śmietankę kremówkę wraz z mlekiem zagotować. Gdy się zagotują ściągnąć z ognia. Teraz należy zahartować utarte żółtka w ten sposób, ze po łyżeczce gorącego mleka ze śmietanka dodajemy do nich ciągle mieszając. Gdy już dobrze się wymieszają, przelać je stopniowo do reszty mleka ze śmietanką. Podgrzewamy całość na małym ogniu do zgęstnienia, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Jeśli pojawia się grudki, po wystudzeniu można zmiksować jeszcze masę blenderem. Na koniec dodajemy chłodne już jagody i wstawiamy do maszyny i wstawiamy na mieszanie zgodnie z instrukcją producenta.
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obrane banany pokroić w mniejsze cząstki, (mogą być plastry), i razem z cynamonem, syropem i kakao zblendować na gładką masę i przelać do maszynki do robienia lodów. Mieszać z godnie z zaleceniami producenta.
Po zamrożeniu nakładać łyżką do pucharków, można polać sosem czekoladowym, zabajone lub innym ulubionym…
W urządzeniu do robienia lodów może my zrobić także inne mrożone desery. Bardzo popularnym i chętniej spożywanym przez osoby dbające o zdrowy tryb życia są sorbety.
Sorbety są najczęściej wegańskim przysmakiem, ponieważ w ich składzie nie ma jaj, mleka czy śmietanki. Oparte są o soki, wodę i napoje. Ich zaletą jest nie tylko zdrowy skład, ale także brak tłuszczów. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na sorbet.
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Herbatę należy zaparzyć i ostudzić. Ważne, żeby upewnić się, że napar ma intensywny smak. Herbatę zamrozić w foremkach do kostek. Gdy już będą zamrożone wrzucić do miski wraz z owocami i miodem i zmiksować. (Najlepsze do tego są blendery kielichowe z mocnymi ostrzami i funkcją kruszenia lodu). Po zmieleniu należy przełożyć masę do lodziarki i ustawić mieszanie zgodnie z zaleceniami producenta. Po zmrożeniu i wymieszaniu masy sorbet można przełożyć do pucharków i ozdobić cząstkami pomarańczy.
SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki wymieszaj w misce mikserem, aż do rozpuszczenia się cukru. Napełnij pojemnik maszynki na lody schłodzoną masą. Nastawić na mieszanie zgodnie z opisem producenta. Pod koniec zamrażania można dodać do smaku łyżeczkę likieru lub koniaku.
Smacznego!
Jeśli nie macie jeszcze domowej maszynki do lodów, zapraszamy do zakupów do naszego, firmowego sklepu.
https://www.clatronic.pl/urzadzenia-do-lodow
Dołącz do nas na Facebooku!
Clatronic na Instagramie.
Śledź nas na Twiterze.
Obserwuj nas na YouTubie!
Zostaw komentarz