Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Zamrażarki skrzyniowe odgrywają kluczową rolę w przechowywaniu większej ilości żywności, zapewniając świeżość produktów na dłużej. Charakteryzują się dużą pojemnością i efektywnością energetyczną. Tego typu urządzenia szczególnie sprawdzą się w...
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile i jakiego rodzaju pojemniki na żywność są Ci potrzebne? Przygotowujesz dużo posiłków, przechowujesz jedzenie przez długi czas, albo potrzebujesz miejsca na resztki na jedno czy dwa dni? Jeśli sporządzasz...
Dobre noże kuchenne to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni. Zestaw taki stanowi podstawę niezbędną do szybkiego i efektywnego przygotowania posiłków. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje na temat zestawów dostępnych na rynku.
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie, dzięki któremu przechowywana żywność zachowa na dłużej świeżość, aromat oraz właściwości odżywcze. Jest obowiązkowym wyposażeniem, jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu, ograniczeniu marnowania żywności oraz...
Nasze kuchnie pełne są produktów spożywczych, które trafiają do niej zarówno w fabrycznym opakowaniu jak i tego opakowania pozbawione. Przechowywanie ich w takim stanie może generować nieporządek, brak ergonomii, ale przede wszystkim przedwczesną...
O tym, że owoce są źródłem zdrowia i witamin, wiemy od lat. Ich obecność w diecie ma nieoceniony wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i stan psychofizyczny. Jakie soki pić, by dodać sobie energii na cały dzień? Oto kilka przepisów, które warto...
Ciepłe, chrupiące i koniecznie z dodatkiem miękkiego, ciągnącego się sera – tosty. Ratują nerwowe poranki i leniwe wieczory. Są szybkie, banalnie proste i nieprzyzwoicie pyszne, ale czy mogą być… zdrowe? Oto 4 sprawdzone pomysły na...
Panini to danie, które swoim smakiem kusić może o każdej godzinie. Przysmak uwielbiany przez Włochów stał się również popularny w naszym, rodzimym menu. Doskonałe panini możemy zjeść nie tylko w restauracji. Dzięki prostym przepisom równie smaczne...
W ostatnich latach coraz bardziej dają nam się we znaki upalne dni. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, by chłodzić organizm na wszelkie możliwe sposoby. Jedną z najprzyjemniejszych metod na szybką ochłodę jest spożywanie lodów. Ten...
Pomysł na zdrową i pożywną przekąskę do pracy? Owocowy koktajl to doskonały sposób, by dodać sobie sił i energii w ciągu dnia – nawet wtedy, gdy brakuje Ci czasu na przerwę. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po domowe smoothies i poznaj 4...
Naturalna moc ziół znana jest od setek lat. Posiadają one nie tylko walory smakowe, ale i lecznicze. Polskie lasy i łąki obfitują w zioła, które zbierać możemy samodzielnie, a asortyment sklepów spożywczych pozwala nam na kupienie wyhodowanych już roślin. Ususzone samodzielnie zioła możemy stosować na wiele sposobów – jako element ziołolecznictwa, przypraw dodawanych do codziennej diety lub stosować je jako część codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Najlepszym i najszybszym sposobem, by ususzyć zioła, jest użycie suszarki elektrycznej. Jak to zrobić? Przeczytaj instrukcję krok po kroku!
Różne zioła posiadają odmienne właściwości, różnią się także ilością związków czynnych, które decydują o ich leczniczym działaniu. Nagromadzenie tych związków jest inne w różnych porach dnia, dlatego bardzo istotne jest to, o której i jakie zbieramy zioła. Między godziną 10:00 a 15:00 powinno się zrywać rośliny olejkowe, do których należą między innymi szałwia, mięta czy rumianek, większość ziół zbierać należy jednak w godzinach popołudniowych. Rośliny zrywać powinniśmy w miejscach, w których rosną one naturalnie, niepryskanych i oddalonych od możliwych zanieczyszczeń.
W zbiorach pomogą nam narzędzia, takie jak nożyczki, sekatory, scyzoryki lub noże. Najczęściej zioła ścina się tuż nad ziemią. W zależności od tego, jaką część rośliny chcemy zebrać, powinniśmy wybrać odpowiednią porę roku. Korę roślin zbiera się wczesną wiosną, korzenie i kłącza późną jesienią lub bardzo wczesną wiosną, a kwiaty oraz ziele w okresie kwitnienia. Zebrane zioła należy ususzyć możliwie jak najszybciej.
Suszenie ziół w domu to doskonały sposób na przygotowanie własnego zbioru przypraw i urozmaicenie domowej apteczki oraz kolekcji przypraw. Suszone zioła i kwiaty wykorzystać można jako przyprawy i dodatki do kosmetyków domowej roboty. Co powinniśmy wiedzieć, przygotowując się na stworzenie własnego zbioru?
Zioła najlepiej suszyć w możliwie jak najkrótszym czasie, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Jeśli zbieraliśmy je w miejscu oddalonym od zanieczyszczeń, wystarczy lekko otrzepać liście. Jeśli jednak widoczna jest na nich ziemia lub mamy podejrzenie, że miejsce, z którego zrywaliśmy zioła było narażone na występowanie zanieczyszczeń, powinniśmy nasz zbiór dokładnie opłukać, a następnie osuszyć przy pomocy papierowych ręczników. Nie powinno się mieszać ze sobą różnych rodzajów ziół. Rośliny suszyć możemy na powietrzu, w piekarniku lub mikrofali, jednak najlepsze efekty przyniesie zastosowanie profesjonalnej suszarki, takiej jak Clatronic DR 3525.
Wiele osób, które decydują się na samodzielny zbiór i obróbkę roślin, zadaje sobie pytanie, czy można suszyć zioła w suszarce? Odpowiedź brzmi – oczywiście! Suszenie ziół w suszarce jest najprostszym i najszybszym sposobem na domową obróbkę naszych zbiorów. Wybierając tę metodę mamy pewność, że nasze zioła zostaną ususzone równomiernie, będziemy mieć ponadto całkowitą kontrolę nad temperaturą i czasem suszenia. Suszenie ziół w suszarce pozwala na otrzymanie suszu już po kilku godzinach. Nie musimy obawiać się również, że zioła zostaną źle spięte lub połamane (tak jak w przypadku suszenia ich na wolnym powietrzu). Suszarki spożywcze, dostępne w ofercie Clatronic umożliwiają dodatkowo wielostopniową regulację temperatury i suszenie na raz sporej ilości ziół dzięki wielu modułom.
Zioła nie powinny być suszone w temperaturze wyższej niż 40°C. Wyjątkiem będą rośliny, takie jak mak, sasanka czy czarnuszka, które suszyć powinno się w wyższej temperaturze – między 40 a 55°C. Rośliny olejkowe, takie jak anyż, tymianek, bazylia, cząber, nagietek, mniszek lekarski, rumianek, melisa, oregano, rozmaryn, mięta, estragon i ostropest suszyć powinniśmy w temperaturze między 30 a 35°C. Najlepszym sposobem suszenia jest poddawanie ziół najpierw nieco niższej temperaturze i stopniowe jej zwiększanie.
Podobnie jak w przypadku temperatury – suszenie ziół w suszarce powinno odbywać się w sposób kontrolowany pod względem czasu trwania. W zależności od konkretnego zioła nie powinniśmy przekraczać zbyt długiego czasu suszenia, aby nie zniszczyć naszych zbiorów. Zwykle suszenie ziół w suszarce trwa od dwóch do czterech godzin.
Suszone zioła i kwiaty znajdą wiele zastosowań w naszym domu. Aby odpowiednio przygotować się do procesu suszenia, powinniśmy zbierać zioła w odpowiednich warunkach – powinny być one pozostawione na działanie promieni słonecznych minimum na 1 lub 2 dni przed zbiorem, natomiast samo ścinanie wykonywać powinniśmy w godzinach porannych, w bezdeszczowe dni (zioła tracą swój aromat w dni deszczowe, w godzinach wieczornych oraz we wczesnych godzinach porannych). W miarę możliwości nie powinniśmy myć ziół, gdy jednak zajdzie taka konieczność, osuszyć je papierowymi ręcznikami.
Jak suszyć zioła w suszarce? Oto instrukcja krok po kroku:
Suszone zioła trzymać możemy w słoikach, torebkach plastikowych lub pojemnikach. Po dehydratacji rośliny powinny zostać ochłodzone całkowicie przed zamknięciem w szczelnym naczyniu lub opakowaniu. Zamknięte w naczyniach zioła przechowywać należy w miejscu suchym, chłodnym i nienarażonym na działanie promieni słonecznych. Odpowiednio osuszone i dobrze przechowywane zioła możemy trzymać do roku czasu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Clatronic na Instagramie.
Śledź nas na Twiterze.
Obserwuj nas na YouTubie!
Zostaw komentarz
Komentarze
Dobry artykuł
Przez:Ad W 04.07.2019Suszenie ziółek w suszarce to najlepsze rozwiązanie dla tych co mieszkają w bloku.